3 råd til at bekæmpe skæl

Har du problemer med skæl? I så fald er du ikke alene. Cirka hver femte dansker døjer med problemet. På trods af at problemet er meget udbredt i Danmark, er det rimelig tabubelagt. Det er en af de bærende grunde til, at mange ønsker at slippe af med skæl. En anden vigtig grund er den kløe og irritationen, der ofte følger med skælproblemet.

Her får du tre brugbare råd til behandling af skæl i hovedbunden.

Brug skælshampoo

Der findes forskellige behandlingsmidler mod skæl. Behandlingen afhænger blandt andet af, om tilfældet af skæl er mildt eller ej.

Mange af skæltilfældene i Danmark er milde. Her kan det hjælpe at spørge sin lokale apoteker til råds. Der findes receptfri shampoo, der effektivt kan behandle mildere tilfælde efter blot få ganges brug.

Hold øje med, om shampooen indeholder en af de gode ingredienser Zinkpyrithion og Selendisulfid. Gærsvampe, som ofte forårsager skæl, kan ikke overleve disse ingredienser.

Shampoo til behandling mod skæl kan ofte også findes i dit lokale indkøbscenter, stormagasiner og skønhedsbutikker.

Sørg desuden for at vaske hår hyppigt, så der ikke skabes et miljø i hovedbunden, som giver anledning til gærsvampes vækst.

Før en sund livsstil

Er en skælshampoo ikke tilstrækkelig til at blive fri for skæl, kan det være relevant at kaste et blik på din livsstil. Ved at føre en sund livsstil giver du din hovedbund de bedste forudsætninger for at opretholde et sundt miljø. Sørg derfor for at spise sundt, og dyrk også gerne motion flere gange om ugen.

Derudover kan du skrue ned for stressniveauet, hvis du føler dig stresset. Stress kan medføre fysiske irritationer i forskellige udformninger. I nogle tilfælde også i form af en hovedbund, der skæller. Gør derfor gerne en indsats for at leve et mere stressfrit liv. Tag pauser i hverdagen, få tilstrækkeligt med søvn, og sørg for dybe vejrtrækninger.

Undgå kemikalier

Vær også gerne obs på at undgå dårlige kemikalier i dine skønhedsprodukter til håret. Mange hårprodukter indeholder kemikalier, som ikke bidrager til et godt klima i hovedbunden. Kemikalier og parfumer kan udtørre hovedbunden og medføre, at den skæller.

Er der ingen af ovenstående råd, der har en effekt på din hovedbund, kan du overveje at tage forbi din læge. Din læge kan hjælpe dig med at finde den bagvedliggende grund til, at din hovedbund skæller. Måske kan det have sammenhæng med eksem eller psoriasis.