Døjer du med snorken? Læs med her!

Snorken eller søvnapnø er et generelt problem hos mange mennesker. Det er ikke en lidelse, som du skal være flov over, da det kommer hos over en tredjedel af voksne danskere.

 

Snorken er dog en lidelse, som skal behandles, da det kan føre til rigtig mange sundhedsmæssige problemer, men også til sociale problemer, som fx når ægtefæller bliver nødt til at sove i forskellige rum.

 

Snorken og søvnapnø er vigtige at adskille, idet snorken ikke fører til decideret følgesygdomme, det er kun noget, som søvnapnø gør.

Hvad er snorken, og hvad skyldes det?

De lyde, som du fx laver, når du sover, det er snorkelyde, som simpelthen er forårsaget af vibrationer i svælgets bløddele, når du trækker vejret i søvne.

 

Snorken kan også være en lidt mere alvorlig sag, når der konstateres, at der sker en lukning af svælget eller vejrtrækningspauser, som kaldes obstruktiv søvnapnø. Dette kan være farligt, hvis ikke man får behandling.

 

Graderne af disse vibrationer i svælget variere fra at være milde til at være svært søvnapnø.

 

Der kan være forskellige eller ingen årsag til, at du oplever vejrtrækningsproblemer om natten. For det første kan årsagen simpelthen være, at du er født med bestemte forhold i næse, svælg eller kæber, der gør, at svælget stopper til.

 

En anden årsag kan også være overvægt, indtagelse af alkohol eller bestemte mediciner. Dog vil overvægt aldrig være den eneste grund til snorken.

Symptomer på og behandling af snorken

Snorken er som sagt en lidelse, der kan ramme os alle, og det er kun, når det hælder over i søvnapnø, at det bliver rigtig farligt. Men derfor betyder det ikke, at det ikke er noget, der skal behandles. Det skal det, og det kan det let.

 

Symptomerne på søvnapnø er selvfølgelig snorkelydene, men hvordan ved du det, hvis du fx bor alene. Et synligt tegn på søvnapnø kan være, at man er utrolig træt i løbet af dagen, man døjer med forhøjet blodtryk, diabetes eller blodpropper.

 

Behandling mod snorken skal derfor ske gennem søvnspecialister, som har styr på og viden inden for området. Behandlingerne er forskellige, men mulighederne er mange, så du kan få den behandling lige efter dine behov.

 

Man kan for det første få radiofrekvensbehandling til den bløde gane. Du kan også få fjernet mandlerne eller simpelthen få en kirurgisk ændring af den bløde gane. Du kan til sidst også få radiofrekvensbehandling af tungeroden.